BLOG

Naslovna  //  Blog  //  Zamjena matične ploče uređaja

Zamjena matične ploče uređaja

 

08.12.2019

 
 

Zamjena matične ploče spada u kvarove koji su relativno česti, a do kojeg najčešće dolazi zbog uporabe dodatne opreme koja nije odobrena od strane proizvođača ili pak zbog vanjskih čimbenika gdje prije svega možemo ubrajati povišeni napon, vlagu, ali ponekad i „rootanje“ softvera mobilnog telefona te mehaničkih oštećenja.

Kao i kod ostalih kvarova telefon prvo moramo otvoriti uporabom disassemblera, nakon toga pregledat ćemo komponente vizualno te pristupiti zamjeni ploče. Ono što je bitno napomenuti je da je matična ploča ključna komponenta Vašeg mobilnog telefona no na njoj se nalaze i ostale ključne komponente poput mikroprocesora, grafičkog akceleratora, memorije te cijeli set čipova koji su neophodno potrebni kako bi Vaš telefon ispravno funkcionirao.

Nakon što smo zamijenili matičnu ploču, na nju spojili ostale komponente te telefon ponovno sklopili u jednu cjelinu pristupamo kompletnoj dijagnostici telefona što uključuje: kalibraciju zaslona, kalibraciju senzora otiska prsta, provjeru rada baterije, provjeru kamere, zvučnika i ostalih senzora (GPS, akcelerometar, kompas…) ali i NFC prijemnika, bežičnog punjača i tako redom.

U priloženom videu možete pogledati kako navedeni proces izgledat i koliko dijelova zapravo jedan prosječan uređaj ima.

Ono što bi smo ovim putem željeli naglasiti je da će nažalost, ukoliko se radi o kvaru kod kojeg je potrebna zamjena matične ploče, svi korisnički podaci (poput audio i video sadržaja, SMS i multimedijalnih poruka, dokumenata, brojeva telefona i slično) biti izbrisani. Smart Smart ne preuzima odgovornost za eventualne štete nastale brisanjem podataka te potiče sve svoje korisnike da koriste servise u oblaku (cloud servise) ili pak vanjsku memoriju kako bi pohranili svoje podatke.

 
 

U sklopu našeg servisnog poslovanja vrlo često dolaze nam upiti korisnika kako točno izgleda servis mobilno telefona, tableta ili pak TV uređaja.

Kako bi odgovorili na neka od tih pitanja odlučili smo napraviti seriju blogova koji će ukratko pokušati objasniti i dati odgovore na upravo ta pitanja.

Zbog sigurnosnih razloga, ali i pravila servisa molimo Vas da imate na umu sljedeće:

- Navedeni sadržaj objavljujemo isključivo u edukativne svrhe

- Molimo Vas da isto ne pokušavate učiniti kod kuće po principu uradi sam

- Dijelovi procesa neće biti u potpunosti prikazana

- Svi serijski i IMEI brojevi biti će zamućeni